Dagcentrum

 

Dagopvang voor kinderen en jong volwassenen met een beperking in Sri Lanka

Dagcentrum 

Het Dagcentrum is onderdeel van ons Multidisciplinair Centrum. In het Dagcentrum begeleiden we een groep ernstig gehandicapte kinderen tussen de 5 en 18 jaar. In 2020 starten we ook een Dagcentrum met begeleiding van een groep ernstig gehandicapte jongeren tussen de 18 en 30 jaar.

 

 

De kinderen worden elke dag liefdevol verzorgd door hun juffen. Op Sarana krijgen ze de aandacht en zorg die ze nodig hebben en waar ze behoefte aan hebben. Met kleine stapjes worden ze begeleid in hun ontwikkeling. Ieder kind heeft een eigen ontwikkelplan. Dit plan is niet rigide en het doel staat niet vast. Dit plan betekent: het plezier en welzijn van het kind staat voorop. In het ontwikkelplan wordt ook de hulpvraag en behoefte van de ouders meegenomen.

Friendship Foundation vindt het belangrijk dat ieder kind opgroeit in een gezin. Een gehandicapt gezinslid drukt een zwaar stempel op het reilen en zeilen in een gezin. Door het kind op te vangen op Sarana krijgen de andere gezinsleden de kans om te werken of naar school te gaan. Dit vergroot de financiële situatie van het gezin. Daarnaast versterken we de sociale positie van het gezin. Friendship Foundation geeft voorlichtingsbijeenkomsten voor familieleden en buren over het leven met een zwaar gehandicapt kind. Ouders worden regelmatig betrokken bij schoolse activiteiten. Tijdens die samenkomsten kunnen zij onderling kennis delen. Daarnaast wordt ook voorlichting gegeven aan de ouders over de ontwikkeling en de mogelijkheden van hun kind.

Feiten & Cijfers

Dagcentrum
(5 – 18 jaar)
Gestart in 2012
Aantal kinderen Maximaal 10
Dagcentrum
(18 – 30 jaar)
Gestart in 2020
Aantal jongeren Maximaal 10
Thema Zorg
Partner in Sri Lanka Lokale overheid

 

Het verhaal van Dimosh

Dimosh kwam op Sarana toen hij 7 jaar oud was. Zijn ouders waren ten einde raad en aan het einde van hun Latijn. Dimosh was ’s nachts wakker en was zo onrustig dat ook de buren last van hem hadden. Overdag sliep hij kleine hazenslaapjes en hield verder zijn ouders van het werk. Hij had veel dwangneurotische bewegingen. Zo bonkte hij met zijn hoofd tegen de muur of op de vloer. Zijn ouders hadden hem een brommerhelmpje opgedaan om zijn hoofd te beschermen.
Ja, ook zwaar autistische kinderen als Dimosh worden warm welkom geheten op Sarana. Dimosh had veel tijd nodig om te wennen aan de kinderen, de helpende handen van zijn juffen, het lokaal en het speelterrein. Hij was, tot hij naar Sarana kwam, nog nooit buiten de deur geweest en had geen andere mensen dan zijn ouders om zich heen gehad. Hij bleek het heerlijk te vinden om in het schoolbusje rond te rijden. En op school was zoveel te zien, te voelen, te horen en te ruiken, dat hij al vrij snel ’s nachts doorsliep. Een verademing voor zijn ouders!

Dimosh’ ouders en de juffen trokken volledig samen op in de opvoeding van Dimosh. Er was veelvuldig overleg en samen zetten ze dezelfde stapjes op school en thuis. En zo besloten ze met elkaar dat Dimosh zonder helmpje naar school kon, maar thuis het helmpje nog wel af en toe draagt. Langzaam zocht Dimosh contact met andere kinderen en die accepteerden hem zoals hij was en lieten hem met liefde toe in de groep. Hij kwam in de kring zitten, achterstevoren of in het midden, of hij liep er snel weer uit. Het is allemaal prima, voor Dimosh, zijn juffen en zijn medeleerlingen.
Als de juf hem op de schommelbank zette, had hij lol en schaterde het uit. En nu, na vier jaar Sarana, danst Dimosh mee met de dansgroep. Hij is vlinder en fladdert in zijn eigen wereldje over het podium!

Samen met zijn moeder is hij mee op schoolreisje naar het strand geweest. Hoe fijn was het voor zijn moeder om samen met de andere moeders van hun kinderen te kunnen genieten! Op een dag kwam zijn vader zo trots als een pauw op de brommer naar Sarana: Dimosh zat achterop! Mijlpalen, allemaal mijlpalen voor Dimosh, zijn ouders en Sarana. Mijlpalen die het leven voor Dimosh en zijn ouders zoveel makkelijker en vrolijker maken.

Het Multidisciplinair Centrum

In het multidisciplinair centrum bieden we kinderen en jongeren tussen de 5 en de 30 jaar opvang en onderwijs. Door meerdere disciplines aan te bieden, versterken we de ontwikkeling van mensen met een beperking.
Ons dagcentrum voor kinderen en jongeren maakt deel uit van het multidisciplinair centrum. 

 

Dagcentrum

Dagcentrum

5 - 18 jaar

Hallo! Je bent zo welkom! De juffen zullen liefdevol voor je zorgen, terwijl je ouders kunnen werken en broers en zussen naar school kunnen gaan. Op de opvang krijg je 3 heerlijke, voedzame maaltijden, kun je luisteren naar muziek en kijken naar de andere kinderen. En weet je wat echt super knap is, je leert langzaam ook dingetjes zelf te doen.

Speciaal Onderwijs

Speciaal Onderwijs

5 - 18 jaar

Wat heb je veel geleerd! Je kunt jezelf aankleden, je tandenpoetsen, in de keuken en in de tuin kleine klusjes doen. Allemaal heel handig voor thuis! Je gaat samen met de juffen, je vriendjes én je ouders op stap, heerlijk vind je dat! Maar ook serieus aan de slag: dansen, knutselen, sporten. Je doet het allemaal zo goed op school!

Praktijk Onderwijs

Praktijk Onderwijs

18 - 30 jaar

Een echt beroep leren, en je ouders leren het ook, dan kun je je werk thuis voortzetten. Hoe leuk is dat? En het is ook handig, want zo verdien je een centje voor je familie!
Naar de winkeltjes en zelf de boodschappen doen. Met het openbaar vervoer reizen. Je wordt steeds zelfstandiger. Je ouders en wij zijn apentrots op je!

Word vandaag nog donateur!

Maak nu het verschil