Sarana Education

Dagopvangcentrum8

Sarana Education

We doen het samen, zodat je het op den duur zelf kunt!
Als je niet naar school kunt, omdat je een beperking hebt, dan is het heerlijk om vijf dagen per week naar Sarana Education te kunnen gaan. Sarana Education is een project waar kinderen, met een beperking, hun talenten kunnen ontwikkelen in een dagopvangcentrum. Kinderen die eraan toe zijn, volgen lessen in ons centrum voor maatschappelijke participatie.

Pradeep haalt je met de bus op. Op Sarana zie je je vrienden en de juffen. Je kunt meehelpen bij het tuinieren of in de keuken. Dat is leuk, omdat je dan thuis je vader of moeder ook kunt helpen! Je speelt met je vrienden in de speeltuin en werkt flink aan een knutselwerkje of een puzzel. Trots laat je thuis zien dat je geleerd hebt om je aan te kleden en dat je nu zelf je tanden kunt poetsen. Je oefent verschillende dansen, om mooi aangekleed op het podium, tijdens feesten in het dorp, een uitvoering te geven. Je familie straalt als ze je zien dansen! Misschien kun jij al wel pottenbakken, of borduren… zo leer je een beroep, voor als je na je 18de verjaardag Sarana vaarwel hebt gezegd. En aan het einde van de dag word je weer naar huis gebracht. Nu jij op Sarana bent, kunnen je ouders overdag werken en gaan je broertjes en zusjes weer elke dag naar school. Dat schoot er vroeger nog weleens bij in, toen jij thuis was en er altijd iemand thuis moest blijven om op je te passen. 

De juffen krijgen regelmatig een praktische training, om je met een engelengeduld stapje voor stapje van alles te leren wat handig voor je is in het dagelijkse leven. Eén keer per maand komen de ouders naar een ouderbijeenkomst. Ze horen dan wat je op de dagopvang hebt gedaan en krijgen een lezing over je talenten en opvoedkundige tips.

Waarom is hulp van The Friendship Foundation noodzakelijk?

In Sri Lanka kunnen kinderen een reguliere school in de buurt bezoeken. Heeft het kind een lichte beperking dan is er misschien een klas voor speciaal onderwijs op de school. The Friendship Foundation steunt sinds 2012, in nauwe samenwerking met de lokale overheid, het bestuur van Sarana bij het opzetten van het Daycarecenter en Vocational Trainingscenter. Inmiddels komen elke dag 24 kinderen naar Sarana. Doordat de kinderen opgevangen worden, kunnen de ouders meer werk aannemen, waardoor hun financiële situatie verbetert.

Wilde Ganzen Friendship Foundation

Wilde Ganzen ondersteunt ons werk op Sarana Education en bij de aanschaf van de nieuwe schoolbus.

Een gebaar van vriendschap.

The Friendship Foundation financiert nu nog merendeel van het project. Die afspraak is gemaakt omdat de overheid geen geld beschikbaar heeft voor deze doelgroep. De ouders hebben een parentsfund opgericht. Hier draagt elke ouder, vrijwillig en naar daadkracht, een steentje aan bij.

We zijn nog maar ‘net’ begonnen met dit project, maar nu werken we al aan de financiële onafhankelijkheid. Deze zullen we in de loop der jaren realiseren door activiteiten op te zetten, waar het Sarana inkomsten mee genegeerd. De moestuin, de praktijklessen, het winkeltje zijn hier voorbeelden van. We zullen ook een sociaal netwerk rond Sarana opzetten. Lokale instanties en particulieren kunnen dan samen zorgdragen voor het project. Denk dan bijvoorbeeld aan Dhana, een gift in de vorm van een maaltijd, of een instantie die maandelijks personeel stuurt om te helpen bij onderhoudsklusjes.

Dit is nu nog toekomstmuziek, uw hulp is voorlopig hard nodig!

Facts & Figures

Project gestart: 2012
Exit fase gestart:2016
Monitor fase start: 2020
Lokale partner:Sarana bestuur

Aantal leerlingen:27
Onze vasten kosten en eenmalige kosten (ten behoeve van nieuwe gebouwen praktijkonderwijs) in 2019:€ 64.000
Reeds behaald met dank aan onze vaste donateurs:75% tbv de vaste kosten. 30% tbv de gebouwen praktijkonderwijs.

Kracht van vriendschap

Sarana Education heeft uw hulp de komende jaren nog hard nodig.
Word hun vriend!

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

en_USEnglish
nl_NLNederlands en_USEnglish