Juf naar school! Het verhaal van een power woman

Ranjani

Ranjani; manager, juf en Power Woman!

Ranjani is manager en juf van Sarana Education, ons centrum voor dagopvang en dagbesteding voor kinderen met een beperking in Sri Lanka.

Zomaar een zinnetje… Het vertelt niets over hoe ontzettend blij wij zijn met Ranjani’s jarenlange liefdevolle aandacht voor de bewoners en leerlingen van Sarana Zorginstelling.
Ranjani werkt sinds 2007 voor Friendship Foundation. Ze begon als juf van het activiteitenprogramma voor de bewoners van Sarana Gehandicaptentehuis. Sindsdien komt ze elke dag om te knutselen, te zingen en te dansen met de volwassen vrouwen, haar babytje nam ze mee. Haar dochtertje, Dinithi, werd vertroeteld door de bewoonsters.
Dat is allemaal niet heel van zelf sprekend. In Sri Lanka is het niet zo gebruikelijk dat je je inzet voor gehandicapten en dat je je kindje zo vrij laat opgroeien met gehandicapten. Vanuit cultureel oogpunt, worden mensen met een beperking vaak weggestopt en zijn ze achtergesteld in de Sri Lankaanse maatschappij.
Ranjani houdt van de bewoners en leerlingen van Sarana Zorginstelling en haar dochtertje, inmiddels ruim 10, is een kleine Ranjani in hart en nieren!

Dinithi

Dinithi, dochtertje van Ranjani, is bijna elke dag op Sarana te vinden en helpt dan graag mee.

Als kleuterjuf kon zij heel veel bereiken met de vrouwen van het gehandicaptenhuis. Ze vond echter zelf dat ze zich verder moest ontwikkelen. Wij vonden het geweldig dat zij zo leergierig was! Daarom bood Friendship Foundation haar een cursus aan die haar opleidde tot maatschappelijkwerkster gespecialiseerd in de gehandicaptenzorg. Die cursus was niet om de hoek… Ze moest twee keer per maand, twee jaar lang, een dag naar Colombo. Even vlug: 350 km – ruim 10 uur rijden. Dat staat qua tijd ongeveer gelijk aan Utrecht – Milaan en qua afstand is het ongeveer Groningen – Maastricht. Kwaliteit van de wegen… niet te vergelijken!
Ranjani ging op vrijdag met de nachtbus van Ampara (oost Sri Lanka) naar Colombo (west Sri Lanka), volgde op zaterdag haar cursus, stapte vervolgens weer in de nachtbus van zaterdag, had zondag vrij en werkte fulltime op Sarana!
Wauw!!! Dat noemen wij een Power Woman!

Inmiddels was Sarana Education in 2012 gestart. Ranjani kreeg de leiding over 4 leerkrachten en 3 beroepsondersteuners. Ze bleef oog en oor houden voor het wel en wee van de bewoonsters van Sarana Gehandicaptentehuis en bracht haar personeel de nodige kennis rondom het werken met gehandicapten bij, zodat ons team kundig en met passie met de kinderen van Sarana Education kon werken.
De kinderen van Sarana Education leren veel en snel! Wat begon als een dagopvangcentrum is nu uitgebreid met een dagbestedingscentrum. De eerste leerling is doorgestroomd naar het speciaal onderwijs en er loopt een jongen stage in een communication shopje. Fantastisch werk van Ranjani, haar juffen Malkanthi, Radeesha, Inoka, Chathurandanee en haar beroepsondersteuners Pradeep, Kusumalatha en Chandrawathee.

Regelmatig volgt ons personeel cursussen, die gericht zijn op het leren herkennen van en leren omgaan met de mogelijkheden van onze kinderen. Zinvolle cursussen waar we zeker mee doorgaan. Toch heeft Ranjani een plan met ons gedeeld! Zij wil een training volgen om leerkracht speciaal onderwijs te worden. Haar redenatie is dat zij dan een leerproces op gang kan brengen binnen haar team en dat dat continue doorgang kan krijgen, omdat zij elke dag met ze samenwerkt.
Fantastisch idee! Friendship Foundation zal haar deze training graag aanbieden!
Daar gaat ze weer, onze Power Woman, op vrijdags 10 uur met de nachtbus naar Colombo, op zaterdags haar cursus volgen en meteen weer ruim 10 uur met de nachtbus weer terug naar huis.
Thuis, waar oma op haar dochtertje past, omdat haar man gelegerd is in het noorden van Sri Lanka. Thuis, waar op zondag rap-rap alle huishoudelijke taakjes verricht moeten worden, omdat Ranjani 5 dagen per week van 7 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s middags werkt op Sarana.

Wij hebben diep respect voor Ranjani. Wij zijn intens dankbaar dat zij zich zo enorm in wil zetten voor Friendship Foundation. Zonder haar en haar gepassioneerde team in Sri Lanka, zouden we nooit het verschil kunnen maken voor de de gehandicapte kinderen van Sarana.