Sarana Gehandicaptenhuis

Sarana Gehandicaptenhuis vrouwen op schommel Friendship Foundation

Sarana Gehandicaptenhuis
Tevreden op je dag terugblikken en je al weer verheugen op de dag van morgen!

In Sarana Gehandicaptenhuis wonen vrouwen met een beperking. Ons doel is om deze vrouwen een veilige en stimulerende woonomgeving te bieden.

‘s Ochtends komt Ayesha. Zij helpt de bewoners bij het wassen en aankleden. Daarna maakt zij de gebouwen schoon. Elke dag bezoeken de bewoners het activiteitenprogramma, van juf Radeesha. Ze krijgen de kans om zich op hun eigen niveau te ontwikkelen. Yamunaranee vindt het al fijn om tussen de anderen te zitten en naar ze te luisteren en te kijken. Suneetha is dol op kleuren. Latha kan envelopjes voor de plaatselijke apotheek vouwen. Kanchana helpt als assistent bij Sarana Education. Malika heeft haar eigen winkeltje, waar ze allerhande spulletjes verkoopt aan mensen uit de buurt. Tussen de bedrijven door zijn er allerlei taken te verrichten: helpen in de keuken, de was doen of vegen. En als al het werk gedaan is, gaan de bewoners vaak spelen in de speeltuin.

The Friendship Foundation heeft, naast renovatiewerkzaamheden, vooral het bestuur en personeel ondersteund bij het ontwikkelen van een stimulerende en liefdevolle leefomgeving voor de vrouwen die in Sarana wonen. Daarnaast zetten wij de deuren wagenwijd open voor de bewoners om de wereld buiten het Sarana te leren kennen. Maar juist ook zodat mensen van buiten de bewoners van Sarana leren kennen. Zo hebben we een kunstproject opgezet, waar buurtbewoners en Sarana bewoners samen creatief bezig zijn. Ook geven de bewoners dansvoorstellingen tijdens festiviteiten. Een paar keer per jaar organiseren we een uitje voor de bewoners.

Why is help from The Friendship Foundation necessary?

Sarana is ruim 35 jaar geleden opgericht als kindertehuis. Kinderen zonder beperking werden uiteindelijk vaak opgehaald door familie, of trouwden. Kinderen met een beperking bleven wonen in Sarana. Inmiddels zijn ze volwassen en sommigen zelfs bejaard. Sarana is een staatshuis. De overheid geeft per bewoner een klein bedrag voor levensonderhoud en onderhoud aan de gebouwen. Deze bijdrage aan het bestuur van Sarana is niet toereikend. Externe hulp is dan ook noodzakelijk. The Friendship Foundation heeft tussen 2005 en 2012 Sarana geholpen bij het renoveren van de gebouwen, het opzetten van sociaal maatschappelijke activiteiten en het ondersteunen bij de medische zorg. Sinds 2012 begeleiden we het bestuur en het management bij het genereren van lokale fondsen. Daarnaast zetten we samen een onderhoudskalender op en helpen we bij het uitvoeren van de kalender. Zo creëren wij een situatie waarin de behaalde levensstandaard gecontinueerd kan worden op lokaal niveau.

A friendly gesture

The Friendship Foundation ondersteunt het bestuur van Sarana Gehandicaptentehuis reeds sinds 2005. Merendeel van onze ondersteuning bestaat uit het delen van kennis met elkaar. Een steeds kleiner aandeel leveren we in financiële zin. Sarana ‘zit in de exit fase’. Dit betekent dat we het project ondersteunen op hun weg van totale zelfstandigheid. Momenteel ondersteunen we nog de medische zorg, het activiteitenprogramma en de maatschappelijke integratie.

Facts & Figures

Project started 2005
Exit fase started2012
Monitoring fase started 2018
Local PartnerStaatshuis met lokaal bestuur
Aantal bewoonster:35
Onze vasten kosten in 2019:€ 1.200
Received with thanks to our donors in The Netherlands100 %

De kracht van vriendschap

Sarana Gehandicaptentehuis is al een heel end op weg naar zelfredzaamheid, maar kan het nog niet helemaal alleen.
Give them your friendship!

en_USEnglish
nl_NLNederlands en_USEnglish