Sarana Bejaardentehuis

Sarana Bejaardentehuis opa's

Sarana Bejaardentehuis
Genieten van een mooie oude dag!

Sarana Bejaardentehuis, in de keuken helpen oma’s mee met het bereiden van de maaltijden. In de tuin werken opa’s in de moestuin. Twee slaapzalen en een gemeenschappelijke keuken met eetzaal, omgeven door ongerepte natuur.

In 2008 is The Friendship Foundation begonnen met het renoveren van de gebouwen. Aandachtspunten waren hygiëne, toegankelijkheid voor mindervaliden en veiligheid, alles in overleg met onze lokale partner en de bewoners en naar Sri Lankaanse maatstaf.

In het filmpje is duidelijk te zien hoe sanitair, waterhuishouding, elektra, en bouwkundige staat werden aangepakt.

Naast de bouwwerkzaamheden hebben we, om de vereenzaming onder de bewoners te verminderen, sociaal emotionele projecten opgezet. Het ‘adopteer een grootouder’ is een succes. Families uit de omgeving ‘adopteren’ een opa of oma. Ze brengen bezoekjes, houden praatjes, helpen bij de persoonlijke verzorging of ondersteunen bij ziekenhuisopname.

Tijdens het psycho-sociale interventie programma bezoeken groepen mensen ( bijvoorbeeld studenten) het Sarana Bejaardentehuis en hebben gesprekjes over toen en nu met de bewoners. Tot slot wordt er vaak gezamenlijk gezongen. Leerzaam voor de bezoekers en een welkome afleiding voor de bewoners!

En nu? Nu houden we een vinger aan de pols, om er voor te zorgen dat wat we bereikt hebben, overeind blijft staan. Dit project zit in de Exit Fase. We begeleiden het bestuur en personeel bij het uitvoeren van de onderhoudskalender en bij het opzetten van een lokaal donateursnetwerk. We ondersteunen financieel nog bij het onderhouden van de gebouwen, de medische zorg en de sociale programma’s.

Sarana van 2008 – 2016

Een impressie van de ontwikkeling van Sarana Bejaardentehuis.
Wij zijn enorm dankbaar dat wij -samen met fantastisch betrokken donateurs- het verschil hebben kunnen maken voor de bewoners.

2008. Zoals we Sarana en haar bewoners aantroffen.

2014. De renovatie zit er op. Een impressie van hard werken.

2016. Bewoners van Sarana voelen zich happy.

Een spelletje dammen op de veranda van Sarana Bejaardentehuis

Waarom is hulp van The Friendship Foundation noodzakelijk?

In principe blijven ouderen bij hun kinderen wonen. Ze zorgen voor elkaar. Als om welke reden dan ook het niet mogelijk is om bij familie in te wonen, wordt opvang in een bejaardentehuis geboden. Sarana is een staatshuis. De overheid geeft per bewoner een klein bedrag voor levensonderhoud en onderhoud aan de gebouwen. Deze bijdrage aan het bestuur van Sarana is niet toereikend. Externe hulp is dan ook noodzakelijk. Carelanka heeft tussen 2008 en 2012 Sarana geholpen bij het renoveren van de gebouwen, het opzetten van sociaal maatschappelijke activiteiten. Sinds 2012 begeleiden we het bestuur en het management bij het genereren van lokale fondsen. Daarnaast zetten we samen een onderhoudskalender op en helpen we bij het uitvoeren van de kalender. Zo creëren wij een situatie waarin de behaalde levensstandaard gecontinueerd kan worden op lokaal niveau.

Facts & Figures

Project gestart: 2008
Exit fase gestart:2013
Monitor fase gestart: 2017
Lokale partner:Staatshuis met lokaal bestuur
Aantal bewoners:45
Onze vasten kosten in 2019:€ 1.000,00
Reeds behaald met dank aan onze vaste donateurs:100%

nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands