Praktijkonderwijs

 

Praktijkonderwijs voor gehandicapte jongeren tussen de 18 en 30 jaar in Sri Lanka

Praktijkonderwijs

Het Praktijkonderwijs is onderdeel van het Multidisciplinair Centrum voor mensen met een beperking in Oost Sri Lanka. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar zijn welkom om een praktisch beroep te leren en voor een sociaal-maatschappelijke training. Het team kijkt samen met student en ouders naar de wensen en mogelijkheden, en stellen samen een plan op.

We zijn in 2019 begonnen met het geven van praktijkgericht onderwijs, op speciaal verzoek van de ouders van onze leerlingen in het Speciaal Onderwijs in Sarana die bijna 18 jaar werden.

Op dit moment kunnen de studenten van het Praktijkonderwijs bij ons, naast het algemene onderwijsaanbod, de volgende ervaringen opdoen: pottenbakken, enveloppen vouwen, kokosolie vervaardigen, tuinieren en koken. Daarnaast kunnen ze stage lopen bij een timmerwerkplaats.

Ook nemen onze studenten deel aan ons programma ‘Bekend maakt Bemind’. Dit programma streeft naar een lokale samenleving waar iedereen welkom is en ieders talent een bijdrage levert: een inclusieve samenleving!

 

Feiten & Cijfers

 

Praktijkonderwijs
(18-30 jaar)
Gestart in 2019
Aantal jongeren Maximaal 10
Thema Onderwijs
Partner in Sri Lanka Lokale overheid

 

Sadishka’s passie is dansen

Sadishka kwam naar het Multidisciplinair Centrum toen hij 13 jaar oud was, dat was in 2013. Sadishka was tot zijn 18de verjaardag leerling van Speciaal Onderwijs in Sarana.

Hier leerde hij om goed voor zichzelf te zorgen en om thuis een handje te helpen. Hij leerde ook lezen, schrijven en rekenen. Sadishka is een heel lieve behulpzame jongen, waar iedereen dol op is. Na zijn 18de verjaardag is hij doorgestroomd naar het Praktijkonderwijs in Sarana.

Dansen is Sadishka’s passie! Hij heeft daar al menig prijs mee in de wacht gesleept. Hij heeft zelfs in Colombo meegedaan aan de landelijke danswedstrijd en is toen tweede geworden. Dat was een heel evenement! Samen met andere leerlingen, ouders en team gingen ze met een grote bus naar Colombo, dat is 10 uur rijden. Ze sliepen in een tempel en de volgende dag was de wedstrijd in een echt concertgebouw, met tribunes en een podium! Iedereen is enorm trots op onze danskoning!

Sadishka leert een heleboel op het Praktijkonderwijs. Hij heeft stagegelopen in een timmerwerkplaats, weet hoe hij moet pottenbakken, kan kokosolie -waarmee gebakken wordt- vervaardigen en gaat mee naar de winkeltjes. Sadishka vindt alle activiteiten op school leuk, maar dansen is toch wel zijn favoriet!

Kijk met ons mee

Donateurs zijn altijd van harte welkom op onze projecten, maar omdat we weten dat Sri Lanka niet om de hoek ligt, plaatsen we ook regelmatig beeldmateriaal.

Het Multidisciplinair Centrum

In het multidisciplinair centrum bieden we kinderen en jongeren tussen de 5 en de 30 jaar opvang en onderwijs. Door meerdere disciplines aan te bieden, versterken we de ontwikkeling van mensen met een beperking.
Ons praktijkonderwijs voor jongeren maakt deel uit van het multidisciplinair centrum. 

 

Dagcentrum

Dagcentrum

5 - 18 jaar

Hallo! Je bent zo welkom! De juffen zullen liefdevol voor je zorgen, terwijl je ouders kunnen werken en broers en zussen naar school kunnen gaan. Op de opvang krijg je 3 heerlijke, voedzame maaltijden, kun je luisteren naar muziek en kijken naar de andere kinderen. En weet je wat echt super knap is, je leert langzaam ook dingetjes zelf te doen.

Speciaal Onderwijs

Speciaal Onderwijs

5 - 18 jaar

Wat heb je veel geleerd! Je kunt jezelf aankleden, je tandenpoetsen, in de keuken en in de tuin kleine klusjes doen. Allemaal heel handig voor thuis! Je gaat samen met de juffen, je vriendjes én je ouders op stap, heerlijk vind je dat! Maar ook serieus aan de slag: dansen, knutselen, sporten. Je doet het allemaal zo goed op school!

Praktijk Onderwijs

Praktijk Onderwijs

18 - 30 jaar

Een echt beroep leren, en je ouders leren het ook, dan kun je je werk thuis voortzetten. Hoe leuk is dat? En het is ook handig, want zo verdien je een centje voor je familie!
Naar de winkeltjes en zelf de boodschappen doen. Met het openbaar vervoer reizen. Je wordt steeds zelfstandiger. Je ouders en wij zijn apentrots op je!

Word vandaag nog donateur!

Maak nu het verschil