Sarana Education

Dagopvangcentrum8

Sarana Dagcentrum

We doen het samen, zodat je het op den duur zelf kunt!
Als je niet naar school kunt, omdat je een licht verstandelijke of fysieke beperking hebt, dan is het heerlijk om vijf dagen per week naar Sarana Dagopvangcentrum te kunnen gaan. Sarana Dagopvangcentrum maakt onderdeel uit van Sarana Multidisciplinair Centrum in oostelijk Sri Lanka. Dit is een project van Friendship Foundation waar kinderen, met een beperking, hun talenten kunnen ontwikkelen.

Sarana Dagopvang biedt een zinvolle dagbesteding aan maximaal 27 kinderen tussen de 5 en 18 jaar oud, met een licht verstandelijke en/of fysieke beperking.
Het is ons doel om de leerlingen een stimulerende omgeving te bieden, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Er is een vanzelfsprekende doorgaande lijn tussen de opvoeding op Sarana en thuis. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld zichzelf aan te kleden, tanden te poetsen en zelfstandig te eten op Sarana, wat thuis voortgezet kan worden.
Er zijn ook leerlingen die kleine huishoudelijke taken leren te verrichten. 

Een dagje op Sarana Dagcentrum

Pradeep haalt je met de bus op. Op Sarana zie je je vrienden en de juffen. Je kunt meehelpen bij het tuinieren of in de keuken. Dat is leuk, omdat je dan thuis je vader of moeder ook kunt helpen! Je speelt met je vrienden in de speeltuin en werkt flink aan een knutselwerkje of een puzzel. Trots laat je thuis zien dat je geleerd hebt om je aan te kleden en dat je nu zelf je tanden kunt poetsen. Je oefent verschillende dansen. En op een dag sta je, mooi aangekleed op het podium, tijdens feesten in het dorp, een uitvoering te geven. Je familie straalt als ze je zien dansen! Misschien kun jij al wel pottenbakken, of borduren… En aan het einde van de dag word je weer naar huis gebracht. Nu jij op Sarana bent, kunnen je ouders overdag werken en gaan je broertjes en zusjes weer elke dag naar school. Dat schoot er vroeger nog weleens bij in, toen jij thuis was en er altijd iemand thuis moest blijven om op je te passen. 

Als je 18 jaar bent geworden, stroom je door naar Sarana Praktijkonderwijs. Daar leer je een beroep.

De juffen krijgen regelmatig een praktische training, om je met een engelengeduld stapje voor stapje van alles te leren wat handig voor je is in het dagelijkse leven. Eén keer per maand komen de ouders naar een ouderbijeenkomst. Ze horen dan wat je op de dagopvang hebt gedaan en krijgen een lezing over je talenten en opvoedkundige tips.

Waarom is hulp van The Friendship Foundation noodzakelijk?

In Sri Lanka kunnen kinderen een reguliere school in de buurt bezoeken. Heeft het kind een lichte beperking dan is er misschien een klas voor speciaal onderwijs op de school. The Friendship Foundation steunt sinds 2012, in nauwe samenwerking met de lokale overheid, het bestuur van Sarana bij het opzetten van het Daycarecenter en Vocational Trainingscenter. Inmiddels komen elke dag 24 kinderen naar Sarana. Doordat de kinderen opgevangen worden, kunnen de ouders meer werk aannemen, waardoor hun financiële situatie verbetert.

Wilde Ganzen Friendship Foundation

Wilde Ganzen ondersteunt ons werk op Sarana Dagopvangcentrum.

Een gebaar van vriendschap

The Friendship Foundation financiert nu nog merendeel van het project. Die afspraak is gemaakt omdat de overheid geen geld beschikbaar heeft voor deze doelgroep. De ouders hebben een parentsfund opgericht. Hier draagt elke ouder, vrijwillig en naar daadkracht, een steentje aan bij.

We zijn nog maar ‘net’ begonnen met dit project, maar nu werken we al aan de financiële onafhankelijkheid. Zo hebben wij begin 2019 een lokale fondsenwerver aangetrokken. Zij zal in eerste instantie steun in natura vragen, te beginnen bij het doneren van maaltijden. Dit is een gebruikelijke manier van ondersteuning aan minderbedeelden om tijdens viering of gedenking.

Sarana is nog lang niet zelfstandig, uw hulp is voorlopig hard nodig!

nl_NLNederlands
en_USEnglish nl_NLNederlands