Speciaal Onderwijs

 

Speciaal onderwijs voor gehandicapte kinderen in Sri Lanka

Speciaal Onderwijs

Het Speciaal Onderwijs is onderdeel van ons Multidisciplinair Centrum. Hier begeleiden we een groep licht beperkte kinderen tussen de 5 en 18 jaar naar een zelfstandig leven in de thuissituatie.
Op 18 jarige leeftijd zullen veel van deze kinderen doorstromen naar het Praktijkonderwijs binnen het Multidisciplinair Centrum waar zij vaardigheden leren om hun eigen bijdrage te kunnen leveren aan het gezinsinkomen. 

We doen het samen, zodat je het op den duur zelf kunt!
Als je niet naar school kunt, omdat je een licht verstandelijke of fysieke beperking hebt, dan is het heerlijk om vijf dagen per week naar het speciaal onderwijs van ons multidisciplinair centrum te kunnen gaan. Dit is een project van Friendship Foundation waar kinderen, met een beperking, hun talenten kunnen ontwikkelen.

De school biedt een zinvolle dagbesteding aan kinderen tussen de 5 en 18 jaar oud, met een licht verstandelijke en/of fysieke beperking.
Het is ons doel om de leerlingen een stimulerende omgeving te bieden, waarin ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Er is een vanzelfsprekende doorgaande lijn tussen de opvoeding op school en thuis. Zo leren de kinderen bijvoorbeeld zichzelf aan te kleden, tanden te poetsen en zelfstandig te eten op school, wat thuis voortgezet kan worden.
Er zijn ook leerlingen die kleine huishoudelijke taken leren te verrichten. 

Feiten & Cijfers

 

Speciaal Onderwijs
(5 tot 18 jaar)
gestart in 2012
Aantal kinderen Maximaal 10
Thema Onderwijs
Partner in Sri Lanka Lokale overheid

 

Een winkel voor Rashmika!

Rashmika kwam als lichamelijk gehandicapt knulletje met zijn moeder naar het Sarana Gehandicaptentehuis. Zijn moeder had een heel gewone vraag, die toch echt heel speciaal was: kunnen jullie mijn zoon overdag opvangen, zodat hij ‘s avonds en in de weekenden gezellig bij ons thuis is?

In die tijd woedde er nog de burgeroorlog in Sri Lanka en zijn moeder moest dienen in het leger. Rashmika kon vanwege zijn beperking niet naar het reguliere onderwijs. Rashmika kwam elke dag naar Sarana Gehandicaptentehuis en deed mee met het activiteitenprogramma dat we aanboden aan de bewoonsters van het Gehandicaptentehuis. Het was heerlijk om te zien hoe hij zich ontwikkelde en genoot.

Doordat wij Rashmika hadden leren kennen, namen we het besluit om een Dagcentrum in Sarana te starten. Rashmika was onze eerste leerling en hij kreeg er al snel 26 vrienden bij! Al snel bleek dat Rashmika toe was aan een nieuwe uitdaging. Hij stroomde door naar de klas voor speciaal onderwijs van de dorpsschool. Friendship Foundation ondersteunde dit mooie initiatief van het dorp, zodat ook daar al snel het klasje vol enthousiaste leerlingen zat!

In 2019 startten we met praktijkonderwijs voor jongeren boven de 18 jaar. Rashmika was ook net 18 geworden en we nodigden hem uit om bij ons vervolgonderwijs te volgen. ‘Nee hoor’, zo liet hij ons weten, ‘niet nodig!’. Hij was namelijk zijn droom aan het verwezenlijken: een eigen winkeltje! We namen een kijkje, toen hij liet weten dat zijn winkeltje af was. Daar in zijn eigen winkeltje, voor zijn ouderlijke woning, zat een stralende Rashmika!

We zijn immens trots op Rashmika, die keihard heeft gewerkt om zijn droom in vervulling te laten gaan! Wat boft hij met zijn lieve moeder, die hem, ondanks alle problemen die zijn handicap met zich meebrengen, thuis wilde laten opgroeien en in haar zoon’s krachten gelooft. Felicitaties gaan naar het team van Sarana en van Uhana Basisschool.

Kijk met ons mee

Donateurs zijn altijd van harte welkom op onze projecten, maar omdat we weten dat Sri Lanka niet om de hoek ligt, plaatsen we ook regelmatig beeldmateriaal.

Het Multidisciplinair Centrum

In het multidisciplinair centrum bieden we kinderen en jongeren tussen de 5 en de 30 jaar opvang en onderwijs. Door meerdere disciplines aan te bieden, versterken we de ontwikkeling van mensen met een beperking.
Ons speciaal onderwijs voor kinderen maakt deel uit van het multidisciplinair centrum. 

 

Dagcentrum

Dagcentrum

5 - 18 jaar

Hallo! Je bent zo welkom! De juffen zullen liefdevol voor je zorgen, terwijl je ouders kunnen werken en broers en zussen naar school kunnen gaan. Op de opvang krijg je 3 heerlijke, voedzame maaltijden, kun je luisteren naar muziek en kijken naar de andere kinderen. En weet je wat echt super knap is, je leert langzaam ook dingetjes zelf te doen.

Speciaal Onderwijs

Speciaal Onderwijs

5 - 18 jaar

Wat heb je veel geleerd! Je kunt jezelf aankleden, je tandenpoetsen, in de keuken en in de tuin kleine klusjes doen. Allemaal heel handig voor thuis! Je gaat samen met de juffen, je vriendjes én je ouders op stap, heerlijk vind je dat! Maar ook serieus aan de slag: dansen, knutselen, sporten. Je doet het allemaal zo goed op school!

Praktijk Onderwijs

Praktijk Onderwijs

18 - 30 jaar

Een echt beroep leren, en je ouders leren het ook, dan kun je je werk thuis voortzetten. Hoe leuk is dat? En het is ook handig, want zo verdien je een centje voor je familie!
Naar de winkeltjes en zelf de boodschappen doen. Met het openbaar vervoer reizen. Je wordt steeds zelfstandiger. Je ouders en wij zijn apentrots op je!

Word vandaag nog donateur!

Maak nu het verschil